Lanškroun podruhé letos prohrál a znovu s Duckýns

29.11.2008 15:30

Parádní atmosféra, napínavý a dramatický volejbal, strhující výkony. Sobotní program 1. ligy juniorek nabídl určitě velmi kvalitní podívanou, za které nakonec vzešel Šumperk i Lanškroun se třemi body. Duckýns přitom mohly pomýšlet na výhry v obou zápasech. V tom prvním utkání totiž celou dobu ovládaly dění 2. setu, v závěru však na ně dopadla krize a hostující výběr toho dokázal využít. I přes výhru hned v následujícím setu prohrály šumperské hráčky utkání 3:1. Jinak tomu však bylo v utkání druhém. Domácí děvčata zlepšila výkon a hlavně pak i příjem. Výsledkem těchto faktorů se stalo vítězství ve stejném poměru, tj. 3:1. Dramatická a nervydrásající 4. sada se dohrávala za ohlušující atmosféry, ke které přispěla i skupinka fanoušků z Lanškrouna. Radost a výhra však tentokrát zůstaly doma. Aktualizováno.

Po delší přestávce se šumperská děvčata představila opět doma a jak už bývá zvykem, cestu na volejbal si našla i početná skupinka diváků. Svou hrstku příznivců, kteří o sobě dávali po celé dvě utkání vědět, dovezl i lanškrounský favorit na postup do finálové skupiny a tak se dal čekat urputný souboj nejen na palubovce, ale i v hledišti. Do prvního utkání vstoupily šumperské hráčky lépe a začaly si od úvodního servisu zápasu vytvářet a udržovat mírný náskok. Velice brzo muselo být jasné, že fanoušci si opět přijdou na své - útočné pojetí obou soupeřů nabízelo parádní podívanou.

Během vývoje prvního setu sobotního dne se ale karta i výsledková tabule začaly obracet. Hostující hráčky v půli setu dotáhly menší ztrátu a v rozhodující chvíli nasadily k trháku. Svůj podíl na tom měla pestrá nahrávka Barbory Chládkové i nepříjemný servis soupeřek. Šumperský výběr ale naznačil, že nedá kůži lacino a to se v dalších okamžicích sobotního dvojutkání pouze potvrdilo.

Druhý set se se pro šumperské barvy vyvíjel dlouhou dobu pohádkově. V samotném jeho úvodu si sice obě družstva navzájem stahovala náskok, pak se ale rozehrál domácí výběr k perfektnímu výkonu a v jeho průběhu vedl dokonce 21:14! Jenže jako již několikrát letos natropil hromadu problémů našim děvčatům příjem. Martina Šemberová zahrála na podání porci osmi míčů v řadě a bylo po slibném náskoku. Šumperk se poté znovu vzchopil k obratu, vypracoval si setbol, ten však nevyužil a ačkoliv byly dlouhou dobu Duckýns v celé sadě jednoznačně přesnějším a lepším týmem, ztratily set nejtěsnějším poměrem 24:26!

Zlomit se však šumperské hráčky nedaly, ba naopak. V následujícím setu si vše svěřenkyně Pavla Skýpaly vynahradily a po exhibiční jízdě dokráčely za hladkým vítězstvím 25:12. Domácí volejbalistky v plné síle předvedly své přednosti, zahájily pestrou přehlídku útoků a až do potvrzeného setbolu neustále navyšovaly svůj luxusní náskok.

Přesto se ze zisku prvního utkání radovaly hráčky Lanškrouna. Stejně jako snad ve všech osmi setech toho dne utekl šumperským juniorkám úvod sady, když v bílomodré kombinaci hrající soupeřky získaly čtyřbodový náskok. Ten se v polovině setu podařilo vymazat, následně však Lanškroun opět kontroval a utekl. Nakonec získal poslední set prvního utkání v poměru 25:21 a celý zápas výsledkem 3:1 na sety.

Druhý zápas nabídl snad ještě lepší podívanou než ten první. Duckýns nezvládly opět začátek zápasu a prohrávaly v úvodním setu hned z úvodu 0:3 i 1:5. Pak však začaly pravidelně sbírat body a za rostoucí podpory fanoušků otočily domácí hráčky vývoj setu. V jeho závěru pak rozehrál Šumperk doslova exhibici, získal šest míčů v řadě a poprvé v celém dni i vedení na sety.

Poslední vítězný zápis dne si připsal Lanškroun ve druhém setu. Po celý jeho průběh se obě družstva přetahovala o vedení, v závěru pak měly více štěstí lanškrounské juniorky a znovu nejtěsnějším rozdílem jej vyhrály 27:25. To bylo ale to poslední, co nováček ligy juniorek soupeřkám povolil. Třetí set se stejně jako v prvním utkání proměnil ve spanilou jízdu šumperských hráček, ty zatloukávaly jeden míč za druhým na palubovku soupeřek a jen stěží by si nezasvěcený divák pomyslel, že Lanškroun až do soboty prohrál pouze 4 sety v celé lize. Ofenzivní přehlídka vyvrcholila výhrou 25:16, když domácí hráčky těžily nejen z podstatně zlepšeného příjmu, ale i z dobré hry na blocích a samozřejmě v útoku.

Do závěrečného dějství celého dne vstoupil lépe jak jinak než Lanškroun. Ten vedl 4:0, dokonce i 13:5, ovšem nezměrná vůle a touha po vítězství tentokrát slavila úspěchy. Duckýns začaly následně likvidovat veliký náskok soupeřek, které ještě v začínající koncovce setu vedly 16:11. Jenže ofenzivní lavina domácích hráček byla k nezastavení. Po chvíli se již miska vah převážila na šumperskou stranu, ty šly v sadě poprvé do vedení za stavu 21:20. Závěr utkání pak odpodávala Jessica David a když po výborně zahraném útoku skončil po příjmu soupeřek míč v hledišti, bylo o druhé letošní prohře Lanškrouna jasno.

Domácí hráčky i přes jednu prohru odehrály skvělá utkání a výkony obou družstev se musely líbit. Pestré ofenzivní akce vedené ať jedním či druhým týmem oku fanouška rozhodně lahodily a tak se jen potvrdily názory, že po Dolním Újezdu bude souboj s Lanškrounem dalším z vrcholů letošní sezóny - a to i přesto, že oba soupeři předvádějí jiné styly hry.

TJ ŠUMPERK: David Jessica, Divišová Petra, Indrová Veronika, Pohlová Kristýna, Skýpalová Jana, Skýpalová Lucie (C), Straková Markéta

VK LANŠKROUN: Ficnarová Adéla, Hejlová Kamila, Chládková Barbora, Jelínková Markéta, Jirásková Hana, Míková Kristýna (C), Paďourová Iveta, Šemberová Martina, Zachařová Veronika

1. utkání: TJ Šumperk - VK Lanškroun 1:3 (-20, -24, 12, -21)

2. utkání: TJ Šumperk - VK Lanškroun 3:1 (17, -25, 16, 24)

—————

Zpět


Z tisku

Naděje na volejbalové finále žije. Ale jen teoreticky
Kastner Jan, Šumperský deník, 29.11.2008

 

 

Liga juniorek - druhá porážka
Tomiška Libor, www.vklanskroun.cz, 01.12.2008


Diskuze k článku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.